Sådan får du et bæredygtigt hjem

Er du også en af de typer som, går op i indretningen i dit hjem? Jeg så en dokumentar forleden om, hvor lidt vi går op i vores materiale forbrug, når det gælder indretningen i hjemmet. Mange tænker ikke over, hvor deres fyld til puder og dyner kommer fra, om der har været anvendt kemikalier til produktionen af deres sengetøj, om deres møbler af lavet af bæredygtige materialer, om der er anvendt skadelige kemikalier i deres maling og jeg kunne blive ved…

Miljøvenlig maling

Derfor har jeg valgt at tage et miljøvenligt og ansvarligt valg. Fra nu af vil jeg altid tænke over, hvor de ting, som kommer ind i mit hjem er lavet og hvilke materialer de er lavet af. Noget af det første jeg har valgt at kaste mig i krig med, er at give mit hjem en omgang med maling, der er miljøvenlig fra mærket Jotun. Denne type maling opfylder en lang række kvalitetskrav, som sikrer at malingen ikke indeholder miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Når du køber denne type maling, støtter du også op om en bæredygtig fremstillings proces. Jotun’s miljømærkede maling fremstilles nemlig på miljøvenlige og CO2 begrænsede måder, som resulterer i en reduceret mængde af forurenet luft og vand. Jeg brugte især disse 3:

  • Jotun SENS
  • Jotun PROFF
  • Jotun LADY

Bæredygtige møbler

Det næste skridt for mig var at udskifte mine møbler, som ikke er fremstillet under bæredygtige forhold eller består af miljøskadelige materialer. Man skal huske at det er selv de små ting i hjemmet, som kan forbedre ikke mindst din samvittighed, men også en mere bæredygtig verden med et renere miljø.

Hos mange er det kun æstetikken, udtrykket og udseendet, som har betydning, når de skal vælge deres møbler. Men jeg vælger at have de store briller på og et mere holistisk synspunkt på mit miljørigtige hjem. Derfor handler det for mig ikke kun om at have flotte og funktionelle møbler, men også om hvordan de er fremstillet og hvilke materialer de er lavet af.

Møbler i bambus

Jeg er vild med Bambus møbler! Bambus er jo et fantastisk produkt fra naturen. Det kan bruges i alle sammenhænge uanset om det er udenfor eller indenfor. Mange anvender dem til brug af havemøbler, men de kan også sagtens bruges indenfor. Jeg har eksempelvis indrettet mit hjem med en dekorationsstige af bambus, hvor jeg har hængt mine håndklæder og tæpper. Men man kan faktisk også få noget så sært, som sengetøj lavet i bambus. Det lyder måske sjovt, men det er faktisk rigtig lækkert og har en god åndbarhed. Jeg har også valgt at bruge naturlige materialer som hør og uld, når jeg skal have nyt sengetæppe eller gulvtæppe. Dette er fremstillet af organiske materialer, som ikke indeholder skadelige kemikalier.

Møbler med miljøcertificeringer

En af de første ting jeg ser på, når jeg skal have nye møbler er blandt andet om de er miljømærket. Er møblerne miljømærket vil de nemlig være blevet testet og godkendt, som ”gode for miljøet”. Et af de mærker du skal se efter er blandt andet Svanemærket, EU-miljømærket og Fairtrade mærker.